|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande
2006:4
|
|
|
Miljöfrågorna i Svenska kyrkan
|
|
Sammanfattning
I det här betänkandet behandlas motion 2006:29, Miljöfrågorna i Svenska kyrkan. Utskottet betonar i betänkandet att frågor som rör hållbar utveckling måste tas på största allvar inom Svenska kyrkan och därför föreslår utskottet att Kyrkomötet bifaller motionens första punkt om att uppdra till Kyrkostyrelsen att utarbeta en handlingsplan för det fortsatta arbetet med miljöfrågorna i Svenska kyrkan där innehållet i punkt 3 får övervägas i utformningen.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2006:29, punkt 1
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2006:29, punkt 2
3. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2006:29, punkt 3
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2006:29 av Anders Åkerlund och Daniel Tisell, Miljöfrågorna i Svenska kyrkan.
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utarbeta en handlingsplan för det fortsatta arbetet med miljöfrågorna i Svenska kyrkan.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att undersöka behovet av skapandet av ett Svenska kyrkans råd för hållbar utveckling.
3. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att ta initiativ till miljödiplomering av Kyrkans hus enligt den modell som används av Göteborgs stift.
Utskottet
Bakgrund
Kyrkomötets tidigare behandling av miljöfrågorna
I Kyrkolivsutskottets betänkande 2004:9 om fortbildning för en mer rättfärdig och långsiktigt miljöanpassad samhällsutveckling och i betänkande 2005:13 om Svenska kyrkans miljöansvar framgår det hur miljöarbetet i Svenska kyrkan har utvecklats till en omfattande verksamhet i stift och församlingar under det senaste årtiondet. Detta inte minst på grund av arbetet i det treåriga nationella miljöprojektet som avslutades 2004. Under både 2004 och 2005 års kyrkomöten konstaterade Kyrkolivsutskottet att det finns kunskap, kompetens, engagemang och ett etablerat miljöarbete i stift och församlingar. Utskottet ansåg att stiftens behov av stöd och samordning är tillgodosett genom den heltidstjänst som inrättades vid kyrkokansliet när det nationella projektet avslutades 2004. I denna funktion finns ett särskilt uppdrag att utveckla den ideologiska och teologiska reflektionen kring miljöfrågor och hållbar utveckling.
I det senaste betänkandet beskrivs också regeringens förordning 2005:205 om stöd till investeringar i energieffektivisering och konvertering till förnybara energikällor i lokaler som används för offentlig verksamhet. Svenska kyrkans församlingsförbund bistår med rådgivning och information till pastorat och församlingar som kan vara stödberättigade. De under förra året beslutade bestämmelserna påskyndar kyrkans redan påbörjade energiomställning.
Miljödiplomering i Svenska kyrkan
Svenska kyrkans miljödiplomering är ett ledningssystem med förebilder i Agenda 21-arbetet för den som vill arbeta systematiskt med miljöfrågor. Redskapet är utarbetat för Svenska kyrkans församlingar som ett stöd för konkret arbete som bidrar till en utveckling som är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar. Det som skiljer Svenska kyrkans miljödiplomering från andra miljöledningssystem som är utvecklade av näringslivet är att den utgår ifrån den teologiska övertygelsen om ett ansvar för skapelsen. Systemet bygger på en pedagogisk struktur där reflektion och samtal ger en bred förankring och delaktighet i arbetet. Det systematiska miljöarbetet ger även kostnadsbesparingar genom de förebyggande åtgärder och effektivisering av verksamheten som kan göras. Nämnden för kyrkolivets utveckling överlät 2004 åt stiften att fritt använda sig av och utveckla den standard för miljödiplomering som tagits fram och fastställts av nämnden. Från nationell nivå erbjuds vid behov utbildning för diplomerare.
Göteborgs stift har utvecklat en guide som kan underlätta diplomeringsarbetet i stiftet. Det är ett material till hjälp att uppfylla standarden. Det är således ingen egen modell för miljödiplomering utan en handbok som är strukturellt och pedagogiskt utvecklad till stöd för den vedertagna miljödiplomeringen i Svenska kyrkan. Den finns utgiven i häftesform och kommer inom kort att läggas ut i nätversion.
Arbetet på nationell nivå
Svenska kyrkans miljövärn är ett nätverk som stöder Svenska kyrkans arbete med miljöfrågor och hållbarhetsfrågor genom inspiration och opinionsbildning. Det material som produceras nationellt skall fungera som samtalsmaterial och inspiration i församlingarnas miljöarbete. Ljussteget är ett enkelt sätt att med hjälp av en checklista se över församlingens miljöpåverkan samt att reflektera över kyrkans roll i frågor som rör miljö och hållbar utveckling. Det är ingen miljödiplomering utan snarare en aptitretare för ett mer långsiktigt och systematiskt arbete med hållbarhetsfrågor och ett steg som de allra flesta församlingar i Sverige kan ta. Flera inspirations- och studiematerial har producerats för Svenska kyrkans miljöarbete. Det senaste är VisVardi – hållbarhetsredovisning, ett verktyg för församlingar att utveckla sitt diakonala arbete och miljöarbete i det lokala sammanhanget och kunna synliggöra och tydliggöra vilka insatser man vill göra i sin omvärld. Materialet som är ett utvecklingsarbete tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Svenska Studiecentralen i Finland beräknas vara klart i början på hösten 2006.
I stiften finns det stiftsmiljövärn och miljösamordnare som stödjer församlingarnas arbete. De flesta stift bedriver ett aktivt samarbete om dessa frågor med Sensus Studieförbund och Församlingsförbundet. Flera stift samarbetar i lokala och nationella nätverk och organisationer bl.a. genom föreningen Etik & Energi, som bildades 2004 efter ett lokalt initiativ i Västra Götalandsregionen. Genom medlemskap förmedlas kontakter, kunskap och konkreta råd inte bara i församlingens energiomställningsarbete utan också för det egna hushållet, arbetsplatser och det lokala samhället. I april 2006 beslutade Nämnden för kyrkolivets utveckling om ett produktionsbidrag till Etik och energis utgivning av handbok för församlingarnas etik- och energiarbete.
Nämnden för kyrkolivets utveckling beslutade 2004 att forma en arbetsgrupp med kompetent stöd till den handläggare som arbetar med frågorna på nationell nivå, i likhet med den referensgrupp som fanns till stöd under perioden då det nationella projektet genomfördes. Detta har inte skett ännu men arbete för att tillsätta en grupp har påbörjats.
På den nationella nivån har ingen miljödiplomering skett. Det finns flera policys och riktlinjer utarbetade dock inte någon heltäckande miljöpolicy. I den policy för resor som finns antagen för den nationella nivån finns miljöaspekterna bearbetade. Vid val av färdsätt skall Svenska kyrkans nationella nivå sträva efter att minimera resans miljöpåverkan genom att minska resursanvändningen och miljöbelastningen. Eftersom flygets miljöpåverkan är väsentligt högre per passagerarkilometer än tåg och buss skall man därför ur miljöhänsyn välja det sistnämnda då möjlighet finns. Av samma anledning skall allmänna kommunikationsmedel användas framför taxi eller bil. Vid kyrkokansliet finns alltid miljökraven med som en viktig aspekt vid inköp av t.ex. rengöringsmedel, belysning, kontorsmaterial men det sker inget systematiskt miljöarbete. En källsortering äger rum.
Om man skall uppfylla nuvarande miljödiplomeringsstandard i Svenska kyrkan krävs det att minst hälften av de förtroendevalda och hälften av personalen bereds möjlighet att genomgå en utbildning i ett studiematerial som till exempel Himlajordens bok – Handbok för Svenska kyrkans arbete för hållbar utveckling.
Överväganden
Utskottet delar motionärernas uppfattning att frågor som handlar om hållbar utveckling måste tas på stort allvar i Svenska kyrkan. Vi har tillsammans med andra ett ansvar för skapelsen vilket innebär ett arbete som kräver både vilja, tid och resurser. Utskottet anser liksom motionärerna att det är viktigt att alla nivåer inom Svenska kyrkan uppfyller de miljökrav som finns. I bakgrundstexten finns en beskrivning av det nätverksbaserade arbete som görs idag. Det finns kunskap, kompetens och engagemang i Svenska kyrkans olika enheter.
Utskottet konstaterar att det sker ett aktivt miljöarbete i stiften genom stiftens miljövärn och miljösamordnare som samspelar med andra organisationer och stöds från den nationella nivån. Kyrkokansliet tar en aktiv del i ett flertal nätverk som hanterar miljöfrågor, både nationellt och internationellt samt ger stöd till det utvecklingsarbete som pågår. Utskottet konstaterar att det trots alla insatser som görs finns ett behov av en konkret handlingsplan för Svenska kyrkan. Därför föreslår utskottet att Kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att utarbeta en sådan. När handlingsplanen utarbetas kan möjligheten till miljödiplomering av kyrkokansliet övervägas.
Uppsala den 28 september 2006
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Vanja Björsson
Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Mary Österström, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Ann-Sofie Persson, Olof Kjellström, Elisabet Nilsson, Lena Petersson, Roland Johansson, Michael Martinson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo
Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggningar.
|